Gratulacje dla Rafała i Małgorzaty Zacharskich właścicieli pasieki Dobra Pszczoła. Miód produkowany w ich gospodarstwie zdobył nagrodę Perla 2023 na Międzynarodowych Targach Poznańskich Smaki Regionów.
W pierwszy weekend października Pasieka Dobra Pszczoła oraz Wanilia i Migdały Rafała i Małgorzaty Zacharskich z Małyszyna Dolnego reprezentowały województwo świętokrzyskie na Międzynarodowych Targach Poznańskich Smaki Regionów. Pasieka Dobra Pszczoła zdobyła tam wyróżnienie za miód gryczany oraz odniosła ogromny sukces ogólnopolski zdobywając PERŁĘ 2023 czyli najbardziej cenioną kulinarną nagrodę przyznawaną od 2000 roku. Jest to najwyższa nagroda przyznawana najlepszym produktom regionalnym w Polsce przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Patronem tego konkursu jest także Minister Rolnictwa oraz Marszałkowie Województw. Miód wielokwiatowy wiosenny z Pasieki Dobra Pszczoła dołączył do grona najlepszych polskich produktów kulinarnych.
– Miód wielokwiatowy wiosenny ma łagodny smak i wspaniały mocno wyczuwalny aromat miodu. Podczas konsumpcji wrażenia są zupełnie zaskakujące. Jest on niepowtarzalny i jednocześnie bardzo delikatny dla podniebienia. To właśnie kwiaty wiosny nadają mu niepowtarzalnego charakteru i sprawiają iż jest tak doskonały – mówi Rafał Zacharski.
Warto dodać, że w zeszłym roku podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich miód lipowy z pasieki Dobra Pszczoła zdobył tytuł laureata konkursu, a w 2021 roku miód spadziowy z Małyszyna zdobył tam złoty medal.
Serdecznie gratulujemy!