Produkty z gospodarstwa państwa Małgorzaty i Rafała Zacharskich z Małyszyna po raz kolejny uzyskały wysokie noty kulinarnego jury – tym razem na konkursie „Kuchnia świętokrzyska czaruje” rolniczy handel detaliczny.
Konkurs zorganizowany przez Świętokrzyską Izbę Rolniczą ma na celu promocję dobrej jakości lokalnych produktów powstających w małych wytwórniach w województwie świętokrzyskim. Konkurs „Kuchnia świętokrzyska czaruje” odbył się w Parku Etnograficznym w Tokarnii w niedzielę 20 sierpnia. Swoje produkty serwowało 19 wystawców zrzeszonych w sieci rolniczego handlu detalicznego. Gminę Mirzec reprezentowali Małgorzata i Rafał Zacharscy właściciele „Pasieki Dobra Pszczoła” i „Wanilii i Migdałów”. Obydwa zgłoszone przez nich do konkursu produkty: farsz z kaszy gryczanej nie palonej z Małyszyna oraz miód gryczany zajęły drugie miejsca w swoich kategoriach w województwie świętokrzyskim.
Serdecznie gratulujemy!
Organizator konkursu podkreśla, że warto kupować lokalne u znanych sobie producentów. Na przykład miody warto kupić u pszczelarzy, którzy są zarejestrowane w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii i często prowadzą sprzedaż w formule rolniczego handlu detalicznego. Jest to szczególnie istotne w dobie ogromnej ilości oszustw, w tym także dotyczących miodów sprowadzanych spoza Unii Europejskiej. Podobnie jest z kaszą gryczaną, która może pochodzić na przykład z Chin. Bywa, że kasza gryczana jest dosuszana herbicydami, co nie jest bezpieczne dla zdrowia. Na pewno zdrowsza będzie kasza wyprodukowana w lokalnym gospodarstwie ekologicznym.
Zobacz więcej zdjęć w galerii.