Zakończyły się prace przy remoncie stołówek i jadalni w dwóch szkołach podstawowych w gminie Mirzec. Funkcjonalne stołówki i estetyczne jadalnie powstały w szkołach podstawowych w Tychowie Starym oraz Mircu.

Remonty i modernizacje stołówek i jadalni wykonano w ramach realizacji rządowego programu „Posiłek w szkole i w domu”. W ramach programu Gmina Mirzec otrzymała dofinasowanie na organizację stołówek i miejsc spożywania posiłków w wysokości 160 000 złotych (po 80 000 złotych na każdą szkołę). To 80% kosztów przewidzianych na przeprowadzenie prac remontowych i modernizacyjnych w jadalniach i na zapleczach kuchennych. Gmina Mirzec zobowiązała się do przekazania wkładu własnego o wartości 20% kosztów zadania.

Zakres zamówienia, które zrealizowała firma More Blue z Warszawy, obejmował dostawę wyposażenia dla kuchni i jadalni w Szkole Podstawowej im. Kazimierza Kupczyka w Tychowie Starym oraz dostawę wyposażenia do kuchni i miejsca spożywania posiłków wraz z robotami remontowo – adaptacyjnymi obydwu pomieszczeń w Szkole Podstawowej im. Kamili i Józefa Spytków w Mircu. Wyposażenie kuchni i stołówki w szkole w Tychowie Starym kosztowało 99.999 złotych. Prace remontowo -adaptacyjne i dostawa wyposażenia do pomieszczeń kuchni oraz jadalni w szkole w Mircu to koszt 119.260.80 złotych.

Dzięki przeprowadzonym inwestycjom poprawił się standard stołówek a także warunki przygotowywania posiłków. Zakupiono sprzęt gastronomiczny najwyższej jakości niezbędny do przygotowywania zdrowych posiłków, zachowujących wartości odżywcze. W kuchniach nowe wyposażenie otrzymały stanowiska przyrządzania potraw i napojów, obróbki wstępnej, produkcji potraw z mięsa, ekspedycji potraw i napojów. Zakupione zostały między innymi stoły produkcyjne, zlewozmywaki, piekarniki, chłodziarki, zamrażarki, zmywarki, piece konwekcyjno -parowe lub piekarniki z termoobiegiem, naświetlacze do jaj, roboty wieloczynnościowe, zestawy noży, patelnie elektryczne, zestawy garnków i innych naczyń kuchennych, krajalnice z przystawkami, urządzenia do rozdrabniania warzyw i owoców, urządzenia do rozdrabniania mięsa, podgrzewacze do potraw i talerzy, pojemniki i termosy gastronomiczne, sprzęt do dezynfekcji. Zgodnie z ideą działań proekologicznych przestarzały sprzęt elektryczny wymieniono na energooszczędny, spełniający wszelkie obowiązujące normy. Inwestycja pozwoliła na usprawnienie pracy stołówek szkolnych, poprawę warunków pracy w kuchniach oraz zwiększenie bezpieczeństwa pracowników.

Zmiany nastąpiły także w jadalniach, w których przeprowadzono prace remontowe. Pomieszczenia wyposażono w nowe stoły, krzesła, zastawę stołową, tace, kosze. Modernizacja stołówek poprawiła bezpieczeństwo uczniów korzystających z posiłków, podniosło estetykę i funkcjonalność pomieszczeń oraz warunki higieniczno-sanitarne.

projekty-krajowe

O autorze

Exit mobile version