Powiatowa Stacja Sanitarno -epidemiologiczna w Starachowicach przypomina producentom żywności pochodzenia roślinnego o obowiązkowym wpisie do w rejestrze zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

W ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. Dz. U. z 2023 r. poz. 1448) na rolników działających na rynku spożywczym prowadzących produkcję pierwotną ustawodawca nałożył obowiązek dokonania wpisu w rejestrze zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Wpis do rejestru dokonywany jest na podstawie złożonego przez podmiot wniosku wg określonego wzoru. Wniosek powinien zawierać: 

Prowadzenie działalności bez złożenia przez rolnika ww. wniosku zagrożone jest sankcją w postaci kary pieniężnej – na podstawie art. 103  ust 4 ww. ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia – „Kto prowadzi działalność w zakresie produkcji lub obrotu żywnością bez złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów (…) – podlega karze pieniężnej w wysokości do trzydziestokrotnego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego w gospodarce narodowej za rok poprzedzający, ogłaszanego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego, na podstawie przepisów o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, w Dzienniku Urzędowym Rzeczypospolitej Polskiej “Monitor Polski”. (…) Wysokość kary pieniężnej może być wymierzona do 5.000 zł, nie mniej niż 1.000 zł”! Powyższe nie dotyczy rolników produkujących żywność wyłącznie na własne potrzeby.   

Produkcja pierwotna (lub podstawowa) oznacza uprawę roślin lub chów i hodowlę zwierząt w celu pozyskania tzw. produktów pierwotnych. Produkcja pierwotna obejmuje także łowiectwo, rybołówstwo i zbieranie runa leśnego. Do produktów pierwotnych zaliczamy produkty:

Produkcja pierwotna obejmuje działalność na poziomie gospodarstw lub na podobnym poziomie obejmującą m.in. produkcję, hodowlę i uprawę produktów roślinnych, jak również ich transport wewnętrzny, magazynowanie i postępowanie z produktami (bez znaczącej zmiany ich charakteru) w gospodarstwie i ich dalszy transport do zakładu przetwórczego.

Kliknij w link, żeby pobrać wniosek

O autorze

Exit mobile version