Projekt państwa Zacharskich z Małyszyna Dolnego „Wanilia i migdały” został wpisany na listę Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie.
”Wanilia i migdały” to firma specjalizująca się w przygotowywaniu wyrobów cukierniczych: ciast, ciasteczek i tortów oraz wyrobów garmażeryjnych. Właściciele: Małgorzata i Rafał Zacharscy wykorzystują naturalne składniki pochodzące z ich gospodarstwa rolnego w Małyszynie. To pozwala na tworzenie z nich wspaniałych kompozycji kulinarnych. Naturalne, przyrządzane ze świeżych produktów wyroby cukiernicze i garmażeryjne zostały docenione przez Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego.
„Wanilia i migdały” trafiły 17 grudnia na listę Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie, która zrzesza podmioty wytwarzające i dostarczające na rynek żywność tradycyjną, regionalną i lokalną najwyższej jakości. Państwo Małgorzata i Rafał Zacharscy wraz z synem Mikołajem odebrali certyfikat z rąk marszałka województwa świętokrzyskiego Andrzeja Bętkowskiego i Marka Jońcy, członka Zarządu Województwa Świętokrzyskiego.
To nie jedyne wyróżnienie, które w tym roku trafiło do Małgorzaty i Rafała Zacharskich w tym roku. Jesienią miód ze spadzi iglastej z ich Pasieki „Dobra Pszczoła” otrzymał złoty medal w konkursie „Smaki Regionów 2021” na Międzynarodowych Targach Poznańskich. W 2020 roku natomiast ich miód wiosenny wielokwiatowy zajął pierwsze miejsce w konkursie kulinarnym „Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów” w kategorii produktów pochodzenia zwierzęcego, podkategoria miody.
Serdecznie gratulujemy!