Obowiązki Producenta Produkcji Pierwotnej - Gmina Mirzec

Powiatowa Stacja Sanitarno -epidemiologiczna w Starachowicach przypomina producentom żywności pochodzenia roślinnego o obowiązkowym wpisie do w rejestrze zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

W ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. Dz. U. z 2023 r. poz. 1448) na rolników działających na rynku spożywczym prowadzących produkcję pierwotną ustawodawca nałożył obowiązek dokonania wpisu w rejestrze zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Wpis do rejestru dokonywany jest na podstawie złożonego przez podmiot wniosku wg określonego wzoru. Wniosek powinien zawierać: 

  • – imię, nazwisko i numer PESEL, 
  • – miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wnioskodawcy, numer identyfikacyjny REGON, jeżeli taki numer posiada, oraz numer identyfikacji podatkowej (NIP);
  • – numer w rejestrze przedsiębiorców w Krajowym Rejestrze Sądowym, o ile wnioskodawca taki numer posiada;
  • – numer identyfikacyjny w ewidencji gospodarstw rolnych, w rozumieniu przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności – w odniesieniu do podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących działalność w zakresie dostaw bezpośrednich;
  • – określenie rodzaju i zakresu działalności, która ma być prowadzona w zakładzie, w tym rodzaju żywności, która ma być przedmiotem produkcji lub obrotu;
  • – określenie lokalizacji zakładu lub miejsca prowadzenia działalność.

Prowadzenie działalności bez złożenia przez rolnika ww. wniosku zagrożone jest sankcją w postaci kary pieniężnej – na podstawie art. 103  ust 4 ww. ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia – „Kto prowadzi działalność w zakresie produkcji lub obrotu żywnością bez złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów (…) – podlega karze pieniężnej w wysokości do trzydziestokrotnego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego w gospodarce narodowej za rok poprzedzający, ogłaszanego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego, na podstawie przepisów o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, w Dzienniku Urzędowym Rzeczypospolitej Polskiej „Monitor Polski”. (…) Wysokość kary pieniężnej może być wymierzona do 5.000 zł, nie mniej niż 1.000 zł”! Powyższe nie dotyczy rolników produkujących żywność wyłącznie na własne potrzeby.   

Produkcja pierwotna (lub podstawowa) oznacza uprawę roślin lub chów i hodowlę zwierząt w celu pozyskania tzw. produktów pierwotnych. Produkcja pierwotna obejmuje także łowiectwo, rybołówstwo i zbieranie runa leśnego. Do produktów pierwotnych zaliczamy produkty:

  • – pochodzenia roślinnego, czyli zboża, owoce, warzywa, zioła, grzyby hodowlane,
  • – pochodzenia zwierzęcego, czyli jaja, surowe mleko, miód, produkty rybołówstwa,
  • – zbierane w ich naturalnym środowisku (rosnące w warunkach naturalnych), zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego, czyli grzyby, jagody, ślimaki itp.

Produkcja pierwotna obejmuje działalność na poziomie gospodarstw lub na podobnym poziomie obejmującą m.in. produkcję, hodowlę i uprawę produktów roślinnych, jak również ich transport wewnętrzny, magazynowanie i postępowanie z produktami (bez znaczącej zmiany ich charakteru) w gospodarstwie i ich dalszy transport do zakładu przetwórczego.

Kliknij w link, żeby pobrać wniosek

Powrót do góry